13+1 cipőápolási tanács

...mert a cipőápolás fontos!

 

Cipoapolas-apoloszerek

Egy jó lábbeli megérdemli a törődést! A rendszeres és alapos ápolás jelentősen meghosszabíthatja cipőd hordhatóságát és élettartamát. A következő tanácsok főleg túra lábbelikre (mountain és trekking) vonatkoznak, de minden cipő esetében alapelvnek számíthatnak.

  1. Újonnan vásárolt lábbeli nem igényel plusz kezelést az első kirándulás előtt, de érdemes ellenőrizni a vízlepergető hatást pár csepp vízzel, hogy lássuk annak hatékonyságát.

    Cipoapolasi-tanacsok-impregnalas

  2. Használat után a cipőből ajánlatos a belső talpbélést kivenni és a cipőfűzőket kilazítva szellőztetni. Erről ne feledkezzünk meg a több napos túrák alkalmával sem. Soha ne hagyd a cipőt fűtőtest mellett, az autó hátsó kalaptartóján, vagy a csomagtartóban száradni! A nedves bőr könnyen törékennyé válik, húzódások jelennek meg rajta, ami gyakran okoz helyrehozhatatlan szakadásokat a bőrön a gyűrődéseknél és a talpszéleknél.

  3. Ha sáros lett a lábbeli, távolítsd el a kosz nagy részét egy kefével, majd meleg vízzel, mielőtt teljesen száradni hagyod!

  4. Tisztítás után ne feledkezz meg újraimpregnálni az egész bőrfelületet. Távolítsd el a cipőfűzőket a kezelés előtt, hogy az impregnáló- és ápolószerek bejuthassanak minden résbe és zugba.

  5. Az impregnáló hatás csak 24 óra elteltével alakul ki teljesen, valamint érdemes rögtön tisztítás után alkalmazni, amíg a bőr nyirkos egy kicsit. Rendszeres impregnálással megkönnyítjük a szennyeződések eltávolítását a bőrfelületről és megakadályozzuk az ásványi sók beszívódását a bőrbe. Az újraimpregnálás különösen fontos folyamat, mert, ahogy egy teljesen átázott cipő, úgy egy koszos sem tud „lélegezni”.

    Cipoapolasi-tanacsok-geoteszt

  6. Kezeld cipődet rendszeresen a megfelelő ápolószerekkel, hogy a bőr rugalmas maradjon: egy hajszárítóval felmelegítve biztosítsd a felkent krém bekerülését a bőr pórusaiba (min. 30 cm-re 3 mp-ig)! A folyamat leegyszerűsödik, ha bőrkondicionálót használsz (impregnálószer hozzáadott ápolószerrel). A nem kezelt bőr kiszárad, és javíthatatlan repedések jelennek meg rajta. Wax alapú szerek használata elsötétítheti a nubuk vagy a hasított bőr cipők felületét. Finom drótkefe vagy gumikefe használatával visszaállítható a bolyhosság és a szín, az eredeti külső kissé fog csak változni. A waxolt bőrt könnyebb karbantartani, ellenállóbb a víz és kosz ellen.

  7. Olaj és zsír alapú szerek használata csak kivételes körülmények között ajánlott. Habár az olajok és a zsírok puhává teszik a bőrt, elveszítheti a tartását, valamint a pórusok elzáródásával a bőr elveszti lélegző képességét.

  8. A bőrlábbeli tárolására a legjobb hely egy cipős zsák vagy cipős doboz egy hűvös, száraz, jól szellőző helyen. Ajánlott sámfa használata. Soha ne rakjuk el a lábbelit nyirkosan vagy nedvesen, kerüljük a dohos szobákat és az autó csomagtartóját. A fából készült sámfa segít megtartani a cipő formáját.

  9. A bőr bélést és a talpbetétet is kezeld hidratáló szerrel időről időre! A láb verejtéke, és annak sótartalma kiszárítja a cipő belsejét, keménnyé, sérülékennyé teszi.

  10. A GORE-TEX® bélés nem igényel külön ápolást és karbantartást, de a külső bőrfelület helytelen kezelése hatástalanná teheti a membránt.

  11. A lábbelin lévő textilanyagokat is rendszeresen impregnálni kell, hogy ellenállóbbak legyenek a nedvességgel és a szennyeződésekkel szemben.

    Cipoapolasi-tanacsok-geoteszt

  12. Napi séták a nyirkos fűben vagy sáros csapásokon (pl.: kutyasétáltatáskor) különösen megviselhetik a cipőfelsőrészt. Bizonyosodj meg róla, hogy a cipő használat után meg tud száradni egészen! A valódi bőr lábbelik nagy mennyiségű folyadékot tudnak magukba szívni. Ha bőr nem tud megszáradni, a kellemetlen szagok mellett a cipő ápolószerek hatékonysága is csökkenhet. Ha a cipő rendszeresen nedves lesz, engedd mindig teljesen megszáradni, és használjon másik cipőt időközben. Dezodoráló cipő spray használata megelőzheti a kellemetlen szagok kialakulását. Rendszeres ápolással megelőzhetjük a lábbeli bőr részeinek elhasználódását. A folyamatos nyirkos közeg is csökkentheti a cipő élettartamát.

  13. Lábalatti veszély! Sav- vagy petróleum alapú anyagok vagy trágya rongálhatja a lábbeli talp részét és a ragasztásokat, ami tönkreteheti a lábbelit. Próbáld kerülni ezeket az anyagokat, és bizonyosodj meg róla, hogy alaposan megtisztítottad lábbelidet, ha mégis kontaktusba lépsz velük!

+1 A száraz bőrfelületek hajlamosak nyikorgó hangot adni, mikor egymásnak szorulnak. Ez egy figyelmeztető jelzés lehet, miszerint ideje wax alapú ápoló krémmel kezelni a bőrt, különösen figyelve a redőkre, gyűrődésekre.

Mi a német LOWA és brit Granger’s cég ápolószereit használjuk lábbelijeink tisztítására, ápolására és impregnálására, itt találod őket.

 

Szerző: Geotrek csapata