Praktikus kiegészítők túrázáshoz

Praktikus-kiegeszitok-turazashoz-geoteszt

„Ha fázik a lábad, vegyél fel sapkát!" A korábbiakban már írtunk a réteges öltözködésről, ám vannak olyan fontos kiegészítői a turista ruhatárának, amelyekről még érdemes szólni.

1. Sapka

Télen, nyáron jó szolgálatot tesz, remek eszköze a testhő szabályozásának. A mondás is erre épül: a szervezet ugyanis hőt von el a végtagokból a belső szervek és az agy védelmére ha szükségét érzi. Tehát ha a fejünk védve van a hidegtől (akár kapucni, sapka, csősál, kendő stb. révén) vélhetőleg a kezünk sem fog fázni. Nyáron a tűző nap ellen nyújthat védelmet egy világos színű ellenzős sapka. Nálam mindig van sapka, ha túrázni indulok!

2. Csősál

A multifunkciós kis kedvenc. Kézre, nyakra, fejre többféleképpen feltehető. Elvezeti az izzadságot, gyorsan szárad, véd a naptól, széltől, hidegtől, portól. Felhúzhatjuk akár sisak alá is, vagy szimplán sapka helyett. Annyiféle színben és dizájnban léteznek, hogy akár egyedivé is varázsolhatjuk vele a ruházatunkat.

 

3. Kesztyű

Létezik vízálló, gyapjú, ujjas vagy ujjatlan, kötött vagy softshell, a lényeg, hogy legyen nálunk ha szükség lehet rá!

Praktikus-kiegeszitok-turazashoz-turakesztyu

4. Túrazokni

Fontos a „túra" előtag, ugyanis nem akármilyen anyagú zokni jöhet szóba. Felejtsük el a kényelmes, mindennapi pamut zokninkat! Legyen technikai, párnázott, gyorsan száradó, kevert szálas modell, némi antibakteriális kezeléssel vagy ezüst szállal. Apróságnak tűnik ugyan, de a jól megválasztott zokni nagyban hozzájárul az élményekkel teli, vidám túranaphoz! Léteznek különféle kompressziós modellek is, ezek fokozzák a vérkeringést és a teljesítményt.

5. Kamásli

Ez az egyik legpraktikusabb kiegészítője a turista ruhatárának. Megvédi ruházatunkat a kosztól, portól, sártól, víztől, latyaktól, kisebb mechanikai sérülésektől és nem kerülhet kavics a cipőnkbe. Nem ázunk el benne (már ha megfelelően szellőző modellt választottunk) és ha levesszük majd túránk végeztével, mintha kicseréltek volna minket! Nem leszünk sarasak és a kocsiban vagy a tömegközlekedési eszközön sem hagyjuk ott a turistaút vendégmarasztalóbb részét.

Praktikus-kiegeszitok-turazashoz-kamasli

Útravalónak pedig:

„Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés!"

 

Kiegészítőink:

 

 

 

Címkék: tanácsok, geotrek