Osprey Exos 48 hátizsák teszt

Osprey-exos-48

Az Osprey Exos hátizsák jellemzői

A 48 literes L-es méretű hátizsákom 1090 gramm. Belefér egy heti teljes felszerelés, sátorral, hálózsákkal, derékaljjal, ruhával, tábori konyhával együtt és maga a hátizsák 1 kg! De hát mindez belefér a katonai málhazsákomba is, nem nagy dolog. De bizony az! A málhazsák, csak egy nagy zsák az Exos viszont egy remek hátizsák, ami nagyon kényelmesen fekszik a háton és precízen tartja a felszerelést. Nagyon pontosan beállítható és olyan, mintha rajtunk sem lenne.

A hátizsák technikai tudásáról...

A hátrész és pántok még az Osprey hátizsákok között is speciálisnak számítanak. Pillekönnyű fém keretet kapott az Exos, mely a merevített hálóval együtt eltartja a hátizsákot a hátunktól. A derékpántokat és a vállpántokat kikönnyítették, ezzel csökkentették a tömeget és fokozták a szellőzést, ugyanakkor a pántok megmaradtak kellően erősnek és strapabírónak. Nagy melegben is komfortos viselet, ezt az Országos Kéktúra júniusi 110 kilométerén többször is teszteltük.

Osprey-exos-48-hatizsak-fjallraven-classic

A derékpántokon helyet kapott a ma már szériafelszerelésnek számító elasztikus, cipzáras zseb is mindkét oldalon. 

Ha akarom a túrabotot menet közben eltehetem anélkül, hogy levenném a hátizsákot. A hónom alá csapom és ismét szabadok a kezeim, ha épp bélyegezni kell az OKT igazolófüzetbe, itinerbe esetleg a zarándokútlevélbe.

Az Osprey Exos hátizsákok víztartály tárolására és használatára is ki lettek képezve, így menet közben könnyedén pótolhatjuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Erre a célra kiválóak az Osprey víztartályai, melyek merev falúak, kellően nagy szájjal rendelkeznek, így könnyen után tölthetőek és egyszerűen tisztíthatóak.

osprey-exos-hatizsak-orszagos-kektura.JPG

A hátizsák két oldalán egy-egy elasztikus tárolózseb kapott helyett, ideális hely a „gyors reagálású" holmikhoz (poncsó, kulacs, térkép stb.). Ráadásul nem csak felülről hanem oldalról is hozzáférhetőek. Elől egy sokkal nagyobb, már dzseki, polár, esetleg softshell tárolására is alkalmas, ugyanilyen elasztikus-hálós zseb található fényvisszaverő Osprey logóval.

A fedél három pozícióban rögzíthető, attól függően, hogy mennyi felszerelést viszünk épp magunkkal. Belül és kívül is rendelkezik egy-egy iratok, apróságok tárolására alkalmas zsebbel. Ha a szükség úgy kívánja akkor pedig levehető a hátizsák fedele, ebben az esetben is zárható a zsák, egy beépített tartalék fedéllel.

Egy fontos apróság: a mellheveder csatja egyben jelzősíp is!

Kiknek ajánlom ezt a hátizsákot?

Azoknak, akiknek fontos minden gramm. Több napos túrára igyekvőknek, akár kell magukkal sátrat vinniük, akár nem. Szent Jakab zarándokút magyar szakaszán legalább annyira fogjuk szeretni, mint a klasszikus „El Camino”-n. Az Országos Kéktúra több napos (hetes) bejárásához is kiváló, megbízható társunk lesz, vagy bármilyen vándortúrán szerte a világban.

Az Osprey Exos hátizsák család

38, 48 és 58 literes modellek kaphatóak az Exos hátizsákokból, melyekkel az Osprey lefedi a 2-3 napos túrák és az akár több hetes vándorlások igényeit is. Ezen kívül mindhárom modell elérhető 3 különböző méretben: S, M, L, hogy a testmagasságunkhoz tökéletesen passzoló modellt választhassuk ki. A 2015-ös és 2016-os választékban fekete-zöld és kék-szürke színválasztékban kaphatóak. 

Osprey-exos-basalt-black

Kiegészít(het)ők

A pehelysúly érdekében feláldozták a Osprey túrahátizsákok többségénél meglévő vízálló ponyvát. Ezt külön természetesen be lehet szerezni, vagy ha szeretnénk a felhasználót a hátizsákkal együtt is védő poncsót is vehetünk. Én ez utóbbit választottam, ami remekül működött a svédországi többnaposon is. 

A már említett víztartály jó szolgálatot tesz, ha a hátizsák levétele nélkül szeretnénk folyadékot vételezni.

Léteznek különböző vízálló és/vagy kompressziós zsákok, amelyekkel - minden eshetőségre felkészülve - külön-külön vízállóvá tehetjük a magunkkal cipelt holmikat. Nem mellesleg a különböző méretű, színű vízálló zsákokkal a felszerelést is könnyebb rendszerezni a hátizsákon belül. 

Osprey-kiegeszitok

Összegzés

Az Osprey Exos akkor is kiváló túrahátizsák lenne ha történetesen kétszer ilyen nehéz lenne, de így...

Ha te is ki szeretnéd próbálni mit is tud az Osprey Exos hátizsák, a Geotrek webshopban beszerezhetsz magadnak egyet.

Túranapló

(folyamatosan aktualizált)

OKT 19. számú túra: Nagymező, Bableves Csárda-Cserhátsurány-(Magyarnándor) 34,3 km (2 nap)

Rákóczi nyomában a Zemplénben 63 km (3 nap)

Fjällräven Classic vándortúra: Nikkaluokta-Abisko 110 km (4 nap)

OKT 12-16. számú túra: Visegrád-Dorog 110 km (5 nap)

OKT 10. számú túra: Gánt-Várgesztes-(Vérteskozma) 21,5 km (1 nap)