Salomon XT Hornet terepfutó cipő teszt

 salomon-hornet-xt-terepfuto-cipo-contagrip-talp

Kezdjük azzal, hogy én nem futok. Túrázom, teljesítménytúrázom. Így bizonyos futó szempontokat nyilván figyelmen kívül fogok hagyni. Annak, aki futó szemmel szeretné boncolgatni a cipőt tudom ajánlani a Run Repeat weboldal - egyébként hízelgő - értékelését. Amit viszont elmondhatok egy cipőről több mint 1 év használat és pár száz kilométer megtétele után, azt elmondom.

Felhasználási lehetőségek

Az XT Hornet klasszikus terepfutó cipő. Igazán otthonosan erdei-hegyvidéki talajon és gyorsan pörgő lábon érzi jól magát. Pillekönnyű, így gyors egynapos túrákra és természetesen futásokra lett kialakítva. Létezik Gore-Tex® membrános verzióban is, hogy az időjárás ne szabjon gátat a kalandozásoknak. Az én Hornetem nem vízálló, viszont kiválóan szellőzik, nyáron igazán komfortos viselet. Én többnyire 10-60 kilométer közötti kéktúrákon és teljesítménytúrákon koptattam a talpát tavasztól-őszig terjedő időintervallumban, változatos terepen, változatos körülmények között.

salomon-xt-hornet-terepfuto-cipo

Kialakítás

A gyors és stabil fűzésrőlQuicklace™ rendszer gondoskodik. Sokan óvakodnak a gyorsfűzős megoldásoktól, nekem volt már jó és rossz tapasztalatom is velük. Egy korábbi, sokat nyúzott Quechua cipőm gyorsfűzője épp túra közben adta meg magát, ehhez képest a Salomon fűzője több mint 400 kilométer távlatából sem gyengült. A fűzőt úgy, ahogy van elrejthetjük a cipő nyelvén külön erre a célra kialakított zsebben (Lace Pocket).

A cipő talpáról külön cikket is lehetne írni. A Salomon minden technikai fejlesztése összpontosul a talpban: ACS 3D+ (Advanced Chassis™) sarokkialakítás a külső és középtalp között, amely bebetonozza sarkunkat ugyanakkor kellően tompítja a túra során ránk ható erőket. A külső talp a Salomon cég sajátja, Contagrip® fejlesztés. Pontosabban Contagrip® HA (High Abrasion - magas kopásállóságú) talp: remekül bordázott, könnyedén kapaszkodik felfelé és stabilan tart lejtmenetben. Több különböző sűrűségű Contagrip® talpat használtak fel, így a talp, hátul stabilan tart, elől dinamizál.

A belső talpat az Ortholite® védjeggyel látta el a Salomon, ez a jól szellőző, puha, anatómiailag kialakított talpbetét gyorsan szárad és egy jó zoknival kombinálva szárazon tartja lábunkat.

salomon-xt-hornet-terepfuto-cipo-2.jpg

A Sensifit™ rendszernek köszönhetően tényleg olyan, mintha a cipőt a lábunkra öntötték volna. A cipőt pókhálóként körbefonó pántok nem dizájnelemek, hanem a fűzőrendszerrel együtt garantálják a legoptimálisabb illeszkedést a lábunk és a cipő között. Olyan, mintha egy zoknit vennék fel, alig lehet érezni a cipőt, szinte egybeforr a lábunkkal.

Mostanság divatos dolog „barefoot” azaz „mezítlábas” cipőkben futni, sétálni, túrázni is akár. Ezeket a cipőket bizony igencsak szokni kell, hagyományos cipőről történő átállás során. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan jelen van egy másik irányzat is, a túlméretezett, úgynevezett „oversized” cipők vonulata. Ezeket figyelembe véve a Salomon XT Hornet  megmarad a klasszikus kategóriában. A cipő „esése” (Heel to toe drop) 7 mm, a sarokrész középtalpa 20 mm vastag, a láb elülső részén ugyanez pedig 9,5 mm. Ez az arany középút.

Lábujjainkat a lerúgástól a cipő orrán található gumi kucsma védi. Ez és a jó tartás, helyes méretválasztással kiegészülve azt eredményezte, hogy semmilyen problémám nem volt a lábkörmeimmel mióta használom. Gondolok itt a főleg futóknál jelentkező leeső, befeketedő körmökre, ebben szerencsére nem volt részem.

Apróság, hogy a cipő külsején több helyen is fényvisszaverő betéteket helyeztek el, így éjszakai túrán messziről villognak a csukák.

3D mesh anyagának köszönhetően a felsőrész olyannyira jól szellőzik, hogy még a porszemek is átjutnak rajta. Nyaranta nagyon kellemes a cipő klímája. 

salomon-xt-hornet-terepfuto-cipo-teljesitmenytura

Vélemény

Összességében azt mondhatom, hogy eddigi legtartósabb, legkényelmesebb alacsony szárú cipőmet tisztelhetem a Salomon XT Hornetben. A cég megérdemelten piacvezető a terepfutó cipők piacán, cipőit nem csak futóknak, teljesítménytúrázóknak is ajánlom!

Egyetlen egy probléma azért mégis akad vele, a Salomon XT Hornet ezen a néven már nem érhető a legfrissebb Salomon választékban. Kifutó modellek, így jóval olcsóbban lehet őket beszerezni, például itt. A Hornet termékcsalád utódja Wings névre hallgat és a neves elődök legjobb tulajdonságait tudja magáénak.

Létezik Salomon Wings Flyte cipő, melyet kisebb igénybevételekre terveztek, ugyanez GTX-es változatban, ő a Salomon Wings Flyte GTX. Azoknak pedig, akik sokat mozognak hegyek között a Wings Pro modellt ajánlom figyelmébe.

salomon-wings-pro-terepfuto-cipo

Túranapló

(folyamatosan aktualizált)

Vadrózsa 30 teljesítménytúra 29,1 km (2015)

Egri Bükk 30 teljesítménytúra 30,8 km (2015)

OKT 10. számú túra: Gánt-Várgesztes-(Vérteskozma) 21,5 km (2015)

Andezit 15 teljesítménytúra 11,8 km (2015)

Mátrabérc teljesítménytúra 21,5 km (2015)

Bia 25 teljesítménytúra 24,7 km (2015)

Aranyszarvas 50 teljesítménytúra 49,2 km (2015)

OKT 9. számú túra: Jásd-Kisgyón-(Bakonycsernye) 14,3 km (2014)

OKT 9. számú túra: Bakonykúti-Kisgyón-(Bakonycsernye) 13,5 km (2014)

Éjszakai zörejek teljesítménytúra 17 km (2014)

Magas-Bakony 30 teljesítménytúra 29,9 km (2014)

OKT 10. számú túra: Bodajk-Gánt 18,6 km (2014)

OKT 6. számú túra: Nagyvázsony-Szentbékkálla 20,9 km (2014)

Mátra 60 teljesítménytúra 58,2 km (2014)

Kinizsi 100 teljesítménytúra 62 km (2014)

Összesen: 423 km