Hogyan válassz hátizsákot? Három kérdés, ami garantáltan segít dönteni!

 dijnyertes osprey hatizsakok

Első kérdés:

Túrára vagy mindennapi, városi használatra esetleg utazásra szánod-e a hátizsákot?

A neves outdoor cégek kollekcióiban manapság már ugyanúgy szerepelnek városi- , túra-, hegymászó-, kerékpáros- és futóhátizsákok is.

1. A városi hátizsákok általában több rekeszesek, külön laptop és/vagy tablet-tartó rekesszel rendelkeznek, hogy a mindennapi, munkába vagy iskolába járáshoz, utazáshoz szükséges holmikat rendszerezhessük.

2. A túrahátizsákoknál az elsődleges szempont az alacsony tömeg, a jó tartás, kényelem és a szellőzés. Az esővédő huzat manapság széria felszereltségnek számít és nem ritka, hogy víztartály használatára is lehetőséget biztosítanak a gyártók.

3. A kerékpáros- és futóhátizsákok kis méretűek, könnyűek, víztartállyal rendelkeznek, hogy menet közben is vételezhessünk folyadékot és reflektív dizájnnal bírnak.

4. A hegymászó-, sziklamászó hátizsákok extra erősek, kötelet, jégcsákányt, hágóvasat is el tudunk bennük helyezni.

Második kérdés:

Mekkora hátizsákot szeretnél?

A hátizsákok méretét a gyártók literben tüntetik fel, ennek megfelelően az alábbi támpontok irányadóak:

20-30 liter - egynapos használat városban vagy akár a természetben

30-50 liter - 2-5 napos túra vagy utazás

50-80 liter - egyhetes túra vagy utazás

80< - többhetes túra, utazás vagy expedíció

Természetesen ügyes pakolással, a felszerelés megosztásával vagy a külső felfüggesztési pontok kihasználásával kijátszhatjuk a rendszert.

Fjallraven Classic vandortura

Harmadik kérdés:

Milyen speciális technikai tudása legyen a leendő hátizsákodnak, mit követel meg a használat?

1. Ha túrázásra kell:

A hátizsák tartása, a lehető legpontosabb beállítása, kényelme nagyon fontos a túrahátizsákok esetében. Ezért az ilyen hátizsákokat speciális, jól szellőző, merevített hátrésszel látják el. A nevesebb gyártóknál már egy-egy modell különböző méretben is kapható, hogy még pontosabban a hátunkhoz szabhassuk a zsákot. Az Osprey női- és gyerekhátizsákokat is gyárt, hogy azok a lehető legkényelmesebbek legyenek és megfeleljenek az egyedi igényeknek.

2. Ha kerékpárral jársz munkába vagy iskolába, kerékpáros túrákra:

Jelzőfényt sem árt ha épp tudunk a hátizsákra szerelni, ha minden nap kerékpárral járunk be dolgozni. Ilyen esetben a sisak is férjen el a hátizsákon, mikor már nincs rá szükségünk. Az ilyen városi kerékpáros hátizsákok biztonságos helyet biztosítanak a laptop/tablet számára és még akár könyvek, mappák is férnek beléjük.

A túrázásra, terepre való kerós hátizsákok kisebbek és speciálisabbak. Könnyűek, reflektívek és víztartállyal is kompatibilisek, esetleg már eleve azzal kaphatóak. 

3. Ha terepfutásra kell:

A terepfutó hátizsákok mellhevederét van, hogy mellény-szerűre szabják, hogy a hátizsák ne mozogjon a kelleténél jobban futás közben. Ez a mellény-szerű kialakítás az apróságok, energiaszeletek, itiner, stb. elhelyezésére is szolgál. Általában ivózsákkal felszereltek a folyamatos víz- és energiapótlás biztosítására.

4. Ha hegymászásra, sziklamászásra kell:

Egy jó hegymászó hátizsákra alapkövetelményként fel kell tudni szerelni a jégcsákányt. Kevesebb külső felfüggesztési ponttal rendelkeznek, mint a hagyományos hátizsákok és extra erős anyaguk van.

osprey_exos_48_geoteszt.jpg

Minden esetben:

Szánjunk időt a hátizsák kiválasztására és próbáljuk fel a hátizsákunkat úgynevezett „teszt súllyal” is! A jól megválasztott hátizsák évekig hű társunk lesz. 

A fentiek csak ízelítőül szolgálnak a hátizsák kiválasztásához, ha tehetjük alaposan járjuk körül a témát vásárlás előtt és kérjük az erre szakosodott szakboltok eladóinak segítségét! 

Hátizsákokról tesztek itt és itt olvashatók.

Képek forrása:

ospreyeurope.com