Vándortúrák, vándorlások, zarándokutak Magyarországon

geoteszt-vandorlasok-vandorturak-zarandoklatok-2.jpg

Az Országos Kéktúra és az Országos Kékkör

Az Országos Kéktúra hazánk és Európa első hosszútávú turistaútja. 1952 óta több, mint ötezren teljesítették igazoltan a legrangosabb túramozgalmat. Társtúráival a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával együtt alkotják az Országos Kékkört. Az utóbbi években nagyarányú fejlesztések történtek az OKK útvonalain, így egyre színvonalasabb szolgáltatásokkal, jelzésrendszerrel és szállásokkal találkozhatunk az út során.

A teljesítés igazolásához szükségünk lesz igazolófüzetekre, melyekbe a - nemrégiben megújult - pecséteket gyűjthetjük. A túrák végigjárása néhány extrém esetet leszámítva általában több évbe telik, hiszen az Országos Kéktúra több mint 1100 km, a Dél-Dunántúli Kéktúra 550 km, az Alföldi Kéktúra pedig majd'  850 kilométer. A teljesítőkről a Magyar Természetjáró Szövetség nyilvántartást vezet és a kis tűzzománc fémjelvény - a megérdemelt díjazás - nagy kincs a természetjárók körében.

Az biztos, hogy feledhetetlen élményeket tartogató, nem akármilyen időtöltés a kéktúrázás.

Zarándokutak

A zarándokutak világszerte reneszánszukat élik. Hazánkban is több zarándokút kialakítására került sor az utóbbi években és zarándokokból sincs hiány. Szervezett és önálló bejárások is szép számmal akadnak évről évre. A legnépszerűbb zarándokút talán a Szent Jakab zarándokút magyarországi szakasza, mely Budapesttől Lébényig vezeti a zarándokot és lehetőséget nyújt később a Szent Jakab zarándokút főútvonalába, az „El Camino”-ba való csatlakozásra.

A túrázás az önmegismerés egyik formája. A zarándoklat pedig spirituális élményt, testi-lelki feltöltődést is jelent, azoknak, akik ezt megélik. Korlátaink feszegetése, a nehézségeken való felülkerekedés, igazi katarzis élményt nyújtanak az azt korábban meg nem tapasztalóknak. A zarándoklatok elsősorban a lelki elmélyülést szolgálják a szentek életén keresztül.

geoteszt-vandorturak-vandorlasok-zarandokutak-3.jpg

A Szent Márton Út avagy Via Sancti Martini az Európa Tanács nagy kulturális útvonala. Szombathelytől a franciaországi Tours-ig tart az út, mely ugyanakkor több kisebb, regionális szakaszból is áll, melyek középpontja Szombathely. A pannoniai Savaria-ban élt ugyanis a később szentté lett Márton, aki a legenda szerint Jézusnak adta köpenyét.

A Mária út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő útvonala keresztet formáz és mindkét út körülbelül 60 nap alatt járható be, melyre egyénileg és szervezett zarándoklatok formájában is van lehetőség. 

Észak-Magyarországra invitálja a zarándokot a Szent Erzsébet út, mely a kassai Szent Erzsébet dómot köti össze Szent Erzsébet szülővárosával, Sárospatakkal. A viszonylag fiatal útvonal - 2011 óta létezik - számos történelmi és szakrális emlékhelyet érint. Szervezett végigjárására évente, a pünkösdi ünnepkör kapcsán van lehetőség. 

Via Margaritanium vagyis a Gyöngyök útja Mátraverebélytől Mariazellig vezeti a zarándokot és lehetőséget kínál a zarándoklat országhatáron kívül történő folytatására. Kapcsolódik az „El Camino”-hoz, a Rómába tartó „Via Slavica”-hoz és csatlakozik a Mariazellbe vivő „Via Sacra”-ba.

Regionális és tájegységi vándortúrák

Kohász Kéktúra, Dél-Dunántúli Piros, Börzsönyi Kék, Rákóczi Nyomában a Zemplénben, Pest Megyei Piros, Balaton-felvidéki Kéktúra és még sorolhatnánk hosszasan a hazai regionális és/vagy tájegységi túramozgalmakat. Mindegyik más és más, mindegyiknek megvan a maga varázsa, amivel nyugodtan mondhatjuk, elkápráztatja a túrázót. Történelmi emlékek, néprajzi és kulturális sajátosságok megismerésére nyílik lehetőség, igazi honismereti túrák ezek a mozgalmak. Mivel általában hosszabb útvonalakról van szó, ezért a túramozgalmak kiváló vándortúra anyagul szolgálhatnak.

Legrészletesebben az alábbi weboldalon találhatók túramozgalmak: turabazis.hu, de nagyon sok hasznos információt nyújt az MTSZ weboldalának túramozgalmak menüpontja is. 

Szervezett vándortúrák

Szervezett vándorlásokat rendszeresen tartanak a hazai zarándokutakon és olyan túrákat is rendeznek, amelyek csak évente egy alkalommal teljesíthetőek. A manapság nagyon népszerű teljesítménytúra sajátságait és a zarándoklatnak az ötvözéséből született meg a Pálos 70 zarándoklat, amelyet a a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Bazilika főbúcsújához illeszkedve, rendszerint október első hétvégéjén rendeznek.

Svéd mintára, idén immár másodjára rendezték meg a Fjällräven Vándortúrát. A túra a svéd klasszikus, a Fjällräven Classic hazai viszonyokra adaptált mása. A túra Aggtelek és Felsőtárkány között kanyarog a Gömör-Tornai-karszt és a Bükk-hegység vadregényes tájain, melyet egyvégtében, évente egy alkalommal lehet teljesíteni.

geoteszt-vandorturak-vandorlasok-zarandokutak.jpg

Magunk választotta útvonalak

Természetesen nem muszáj már meglévő útvonalhoz vagy valamilyen apropóhoz igazítani vándortúránkat. Kellő rutinnal és helyismerettel tökéletes túrát tervezhetünk magunknak és túratársainknak. Az ilyen útvonalat érdemes azért előre bejárni vagy nagyon alaposan felkészülni belőle. A tervezésben segítségünkre lehetnek a turistautak.hu és/vagy az openmaps.eu ingyenes online-, és letölthető, így akár offline térképei is.

Ha a kézzel fogható dolgokat szeretjük inkább, akkor a Cartographia spirálos, tájegységi atlaszai vagy Nagy Balázsnak, A Földgömb magazin főszerkesztőjének könyvei is segíthetnek a tervezésben. Én többek között, ezekből szoktam ihletet meríteni: Magyarország legszebb túraútvonalai és Trekkingtúrázás Magyarországi túraútvonalak.

Szükséges felszerelés

Attól függően, hogy vándortúraszerűen vagy egy-egy napos túránként járjuk-e az utakat különböző felszerelésre lesz szükségünk.

A vándortúra, hátizsákos túra (backpacking vagy trekking) nagyobb szellemi és fizikai felkészülést és összességében jobb felszerelést követel meg, mint az egynaposok. Folyamatosan úton lenni egyrészt sorozatterhelést jelent, amire nem biztos, hogy átlagos kondícióval és felszereléssel (minél jobb a felszerelés, annál könnyebb az életünk a vándorláson) képesek vagyunk, másrészt fejben is tudnunk kell koncentrálni. Hagyni kell átalakulni a Maslow-piramist, hogy az „gyaloglás-evés-pihenés” trió törjön a csúcsra és átmenetileg leegyszerűsödjön az életünk. Cserébe viszont garantáltan kiszakadunk a hétköznapokból és megéljük a vándorlások, zarándoklatok semmivel sem utánozható, egyedi élményét.

geoteszt_geotrek_sator.jpg

A már említett egynaposok viszont kisebb felszerelés igényükből kifolyólag szinte bárki számára, bármikor elkezdhetők és remek tréninget jelentek a nagyobb túrákra. Rutint szerezhetünk általuk és felkészülhetünk a nagyobb kihívásokra. Egy hétvégi kétnapos túra pedig - még ha szállást foglalunk is közben és nem nomadizálunk - tökéletes átmenet az igazi hátizsákos kalandok felé.