7 dolog amire figyelned kell őszi-téli túrázásnál

Összegyűjtöttük neked azt a 7 dolgot, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az őszi-téli túráidról kellemes élmények jussanak eszedbe!

1. Térkép: Bármennyire is ismered az adott területet, adódhat úgy, hogy el kell térni a megtervezett útvonaltól vagy meg kell szakítani a túrát egy nem várt dolog miatt. Egyre elterjedtebbek az okos eszközökre letölthető, sokszor ingyenes túraalkalmazások, viszont a telefonod akkumulátorának az üzemideje véges. Ezért ajánlott papír alapú térképpel (is) felvértezve  útra kelni.

2. Világítás, lámpa: A fejlámpa legyen állandó tartozéka a hátizsákodnak, sosem lehetsz biztos abban, hogy még világosban célhoz érsz. Biztosan hallottad már azt, hogy "látni és látszani"..... sokszor a testi épséged múlhat azon, hogy került e lámpa a táskádba indulás előtt. Rengeteg féle fényforrás áll a rendelkezésünkre, de nagyon nehéz kiválasztani azt, ami nekünk a leghasznosabb. Egy későbbi blogbejegyzésben kielemezzünk a lámpák típusait előnyüket, hátrányukat. A legtöbb mobiltelefon már rendelkezik fényforrással, viszont ezek sportoláshoz nem alkalmasak.

3. Étel: Mint minden mozgással kapcsolatos tevékenységnél, így a hegyi sportoknál is energiára van szükségünk. Hogy miből és mennyit érdemes venni és főleg vinni az nagyban függ a személyes igényeidtől. Szintén visszatérünk majd egy későbbi alkalommal részletesen is, hogy mit vigyünk és mit ne vigyünk magunkkal energiapótlás gyanánt. Kiválóak lehetnek az előre csomagot dehidratált ételek, melyekhez csak felforralt vízre van szükségünk. Ezek a túrázók számára fontos összetevőkkel rendelkeznek és nem csak ideig-óráig nyújtanak energiát. Szintén jól jöhetnek az olajos magvak, illetve az aszalt gyümölcsök. Ezek sok esetben a hamar kiürülő nyomelemeket is pótolhatják. Ezen felül még rengeteg féle és fajta müzlit, energiaszeletet és zselét is választhatsz. Ezek viszont gyorsan és csak rövid ideig adnak plusz energiát. A hagyományos "féldisznó" cipelését is választhatod, de ne felejtsd el, amit megeszel azt neked kell cipelned!

Az étkezésnek is fogunk egy blogot szentelni a közeljövőben.

4. Megfelelő folyadék bevitel: Az energiapótlásnál a folyadék pótlása sokkal de sokkal fontosabb az emberi szervezet számára. Természetesen itt is nagyon fontos a fokozatosság. Sokkal hatékonyabbak és takarékosabbak vagyunk ha többször, de kevesebbet fogyasztunk. Folyadékból érdemes mindig többet vinni mint amennyi elfogy, hisz bármikor felmerülhetnek olyan körülmények, amelyek miatt a tervezett mennyiség nem lenne elég. Ha esetleg alul terveztük volna a folyadék mennyiségét, több lehetőségünk is van ennek pótlására. Erről szintén egy későbbi bejegyzésben bővebben is beszélünk.

 

5. Megfelelő lábbeli: Sajnos a madarakkal ellentétben mi nem rendelkezünk szárnyakkal. Túránk során be kell érnünk a saját lábainkkal. Ez az a tény ami miatt nem mindegy, hogy mit viselünk . A ruházatunk közül talán a lábbeli a legsarkalatosabb kérdés. Az egész túranapodat megkeserítheti a lábbeli és kiegészítőinek nem megfelelő kiválasztása. M ár olvashattál erről a témáról, de ha akkor kihagytad, vagy újra átfutnád a tanácsainkat, akkor ebben a bejegyzésben megtalálod őket.

6. Réteges öltözködés: Manapság az időjárás nálunk is elég szélsőséges jelenségeket produkálhat. A magasabban fekvő területeken már megszokott, hogy néhány órán belül akár tíz-húsz fokot is változhat a hőmérséklet, vagy a szikrázó napsütésből esős-, havas-, szeles-, egyszóval barátságtalan időjárás alakulhat ki. A réteges öltözködés előnye a fokozatosság. Szép idő vagy nagyobb hőtermelést eredményező tevékenység esetén fokozatosan tudjuk levenni a ruhadarabokat, míg az idő rosszabbra fordulása esetén, vagy a mozgás intenzitásának csökkenésével ezeket vissza is tudjuk venni magunkra. A legcélszerűbb három-négy réteg ruházatot magaddal vinni és ezeket a saját igényeid szerint kombinálni. A réteges öltözködésnél három fő réteget lehet megkülönböztetni.

Szintén bővebben foglalkozunk majd a rétegekkel és a réteges öltözködéssel.

7. Kiegészítők, sapka, sál és kesztyű: Sokan elbagatellizálják a kiegészítők fontosságát. "Én nem fázom... nem fázós a kezem..." - ismerős lehet mindenkinek. Az emberi test kihűlésre leggyorsabban hajlamos részei az arc, fej, kézfej, lábfej. Így ezeknek a védelmére ősszel és télen fokozottan érdemes figyelni. Ha fázik a kezed, egy idő után a cipődet sem tudod megkötni rendesen. A réteges öltözködés semmit sem ér ha a nyakadnál vagy a fejtetődön a megtermelt hő nagy része elillan. Szeles időben a csősál vagy arcmaszk komoly fájdalmaktól és kellemetlenségektől tud megóvni. Ezekre is visszatérünk még.


Ha szeretnél több információt, látogass meg minket a weben, vagy akár az üzletben, ahol személyesen is segítünk a megfelelő termék kiválasztásában. Heti rendszerességgel pedig 1-1 témakörrel fogunk részletesen foglalkozni itt a blogon. Ha kérdésed vagy észrevételed lenne, keress minket.