Hóláncok túrázóknak: a Veriga csúszásgátlók

csuszasgatlo-geoteszt_hu.jpegFrissen szerzett Téli Mátra teljesítménytúrás tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. A csúszásgátló (vagy hólánc) bizony nagyon hasznos társa a télen túrázóknak! Nem esel el, nem csúszol meg, ahová lépsz ott maradsz!

Mi az a csúszásgátló vagy hólánc?

Olyan mint egy autós hólánc csak éppen bakancsra vagy túracipőre, esetleg terepfutó cipőre készült. A csúszásgátló egy elasztikus szilikon keretből és a hozzá erősített láncból, karmokból áll. A pánt a talajjal nem érintkezik, feladata a csúszásgátló pontos bakancsoshoz való illesztése. A fém részek edzett acélból készülnek, hogy bírják a kiképzést. A karmok és a lánc arra hivatottak, hogy növeljék a súrlódást és a nem kívánatos elmozdulás ellen dolgozzanak.

geotrek-csuszasgatlo.jpg

Miért használj csúszásgátlót a lábbeliden?

Mert csúszásgátlóval biztonságos haladni. Ahová lépsz, ott maradsz. Több komoly esést láttam a túra során pedig csak a rövid távon indultam. A csúszásgátló egyszeri beruházás, ideális esetben jó pár évig fogod használni és százszor inkább erre költs, mint vízálló gipszre... Én három éve használom téli túrákon a bakancsomon a csúszásgátlót és ez idő alatt egyszer sem csúsztam meg vele!

Már látom magam előtt, hogy felháborodnak a csúszásgátló nélkül teljesítők: persze, még jó hogy kötelezővé nem teszi! Természetesen, jó páran simán megoldották a túrát csúszásgátló nélkül is, igaz.

Kellő rutinnal pótolható nehéz terepen is a csúszásgátló hiánya. Akinek jó a lábbelije és a mozgáskoordinációja, annak viszonylag könnyű dolga van.

Viszont ahogy a tömegtúráknál lenni szokott, a Téli Mátrán sok a rutintalanabb túrázó, akik a csúszós részeken (például a szanatórium mögötti köteles részen) esnek-kelnek és feltartják az egysávosra szűkülő turistaúton beragadt túrázókat. Amivel a kisebb gond az, hogy feltartják a sort, a nagyobb az, hogy veszélyes.

Mire és hogyan használd a csúszásgátlót?

Középhegységi és magashegyi túrákra télen! Fontos tudni, azonban hogy a csúszásgátló a hágóvasat nem helyettesíti! Komolyabb magashegyi túrákon, gleccsertúrákon hágóvasra lesz szükséged.

Vedd ki a tokjából és vedd fel! A csúszásgátló pár másodperc alatt fel- és levehető, típusától függően bakancsra, hótaposóra vagy cipőre való. Az elasztikus felső rész körbefogja a lábbelit, a karmok és a lánc pedig fogják a lépteid. A jobb modelleknek saját tokjuk van, amiben tárolhatók-szállíthatók. A tok miatt nem lesz saras, vizes, latyakos a túra után a hátizsák belseje és a karmok sem sértenek fel benne semmit.

geotrek-csuszasgatlo-01.jpg

A csúszásgátló hátránya

...hogy relatíve nehéz. Típustól és modelltől függően 300-500 g/pár (lábanként 150-250 g), amit azért elsőre megérez az ember. Viszont tapasztalatból mondom, hogy egy-két túra után már észre sem veszed a különbséget, ráadásul a plusz súly még jó felkészülés is a tavaszi túrákra.

Így tehát vagy rutint szerzel és tünde léptekkel haladsz a téli terepen vagy felveszed a bakancsra való hóláncot és ballagsz biztonságosan.

Csúszásgátló típusok, melyiket mire?

A szlovén Veriga cég 1922 óta működik és autós hóláncok mellett, túrázóknak, erdőjáróknak, terepfutóknak szánt hóláncokat, csúszásgátlókat gyártanak. A Veriga minden csúszásgátlóját tokkal együtt forgalmazza!

  • Terepfutóknak, teljesítménytúrázóknak, azoknak, akik télen is cipőben túráznak - legyen az akár terepfutó cipő, vagy túracipő - egyértelműen a Veriga Run Track csúszásgátlót ajánlom. Ez a legkönnyebb csúszásgáltó, akik a biztonságos és gyors haladást preferálják, ezt válasszák!

 

  •  Túrázóknak, erdőjáróknak, vadászoknak, bakancsosoknak már több alternatívájuk van - Veriga Ice Track hazai vagy külföldi középhegységi túrákra. A Veriga Mount Track-et a keményebb túraterepekre, a környező magashegységekbe indulóknak javasolnám. A Mount Track félig egy sima csúszásgátló és félig egy hágóvas. A legnehezebb és a legjobban kapaszkodó csúszásgátlója a Verigának. Hátránya, hogy viszonylag nehéz. Tehát ezt azoknak ajánlom, akik bírják a plusz grammokat és a választott úti céljuk megkívánja a profi csúszásgátlót. Szintén bakancsra való csúszásgátló a Veriga Camouflage, amely a Mount Track-nek a terepszínű változata. 

 

  • Vegyes, erdei-városi környezetre készült a Veriga Pro Track csúszásgátlója. A  talpon lévő nagy mennyiségű mikro-pontok csökkentik a kopást városi környezetben, miközben biztosítják az optimális tapadást jégen.

 

  • Mivel minden túrázó megfordul a hétköznapi, civil életben épített környezetben is, így akár Veriga City Track csúszásgátló is kerülhet a lábunkra. A City Track, mint neve is mutatja városi használatra készült. Normál utcai cipőkre való és arra hivatott, hogy a legrosszabb téli körülmények között is biztonságosa közlekedjünk vele a városban.