Osprey Atmos AG 65 hátizsák teszt

Osprey-Atmos-Aura-AG

A legjobb gyártó legprofibb húzása

Az amerikai cég 1974 óta gyárt kiváló minőségű túra-, expedíciós-, hegymászó-, kerékpáros- és mindennapi használatra szánt hátizsákokat. Legújabb fejlesztésükkel a nagyméretű Atmos AG és Aura AG hátizsákjaikkal megreformálták az outdoor hátizsákok piacát. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az új széria több tucat díja, amit neves szaklapok, szakértők, outdoor portálok és nem utolsó sorban a felhasználók ítéltek oda érte az Osprey-nak. 

A teszt

Kétszer 110 kilométert tettem meg vele előbb az Országos Kéktúrán majd Skandináviában a világ egyik legszebb túraútvonalán, a Fjällräven Classic-on. Mindkét túrán teljes vándortúra felszerelést vittem magammal több napon keresztül, így első kézből írhatom le a hátizsák jellemzőit.

Osprey-Atmos-AG-OKT

Miért kimagasló a hátizsák piac kínálatából?

Mert kényelmes. A hátizsák a precíz állítási lehetőségeknek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a hátra. Az Osprey mérnökeinek újítása pedig, a hátrész és a derékrész egyesítése és kiváló szellőzése mindkét túrán jó szolgálatot tett. Osprey Atmos AG vagyis Anti-Gravity™ felfüggesztés, mely 3D kialakításával egyedülálló a piacon.

Osprey-Atmos-AG-65-hatresz

Mert a háta gyorsan szárad. Az új hátrész villámgyorsan megszárad, ezt az Országos Kéktúrán, júniusi hőségben volt alkalmam többször is tesztelni.

Mert praktikus. Az apróságok mindig kéz alatt vannak, könnyen elérhetőek ha ügyesen pakolunk és erre az Atmos AG 65 bőven nyújt lehetőségeket. A nehéz holmit a hátizsák belseje nyeli el, a plusz felszerelést pedig akár kívülre is függeszthetjük.

Mert jól pakolható. A svéd túrára 14,5 kilónyi felszerelést vittem magammal, az Országos Kéktúrára valamivel többet. Semminek nem kellett kényszerűségből otthon maradnia és minden megtalálta a legoptimálisabb helyét a hátizsákban. Mindemellett a hátizsák viselése egyáltalán nem okozott problémát, ha szabad ilyet mondani, mintha meg sem lett volna pakolva...

Osprey-Atmos-AG-65-elasztikus-oldalzseb

Mert könnyű. Ugyan nem annyira könnyű, mint az Osprey Exos, de kategóriájában még mindig nagyon jónak számít a maga 2180 grammjával (L-es méretben).

Mert egyszerű. Ha bármit állítani kellene rajta, vagy elhelyezni, kivenni, nem fogjuk hosszú perceken keresztül keresgélni a probléma nyitját. Minden kéznél van és szimplán megoldható.

Mert erős és elnyűhetetlen. 220 kilométer és 9 nap vándorlás után vissza lehetne tenni a boltban a polcra.

Mert vízálló. Beépített esővédő huzat révén egy mozdulattal vízállóvá tehető.

Osprey-Atmos-AG-65-esovedo

Osprey-Atmos-AG-65-mellheveder-sipMert a mellheveder csatja egyben vészjelző síp is!

Mert víztartállyal kompatibilis.

Mert egy pillanat alatt elrakható a túrabot és mégis kéz alatt marad a Stow-on-the-Go™ rendszernek köszönhetően.

Min lehetne még csiszolni?

Azért fedeztem fel hiányosságot is, amelyet a következő szériával akár ki is javíthat majd az Osprey.

A hátizsák tetején nincs rögzítési lehetőség, ennek oka valószínűleg a hátizsák magas kialakításában rejlik. Ezt egyszerűen orvosoltam néhány karabiner és egy heveder segítségével. Esetleg egy hordszíj önmagában megoldás erre a problémára.

Mire ajánlom?

Többnapos túrázásra, expedíciókra világszerte. Magyarországi zarándoklatra, El Camino-ra, Országos Kéktúra vándorlásokra, Fjällräven Classic túrára, akár Svédországban, akár itthon és igazából bárhová és szinte bármire. Azoknak ajánlom, akik szeretik a kiváló minőségű, tartós dolgokat.

Summa summarum

Az Osprey Atmos AG 65 nagyon jó hátizsák, amire érdemes költeni. Akinek túl nagy lenne a 65 literes változat, azok számára az Osprey Atmos AG 50 az ideális választás.

Hölgyekre is gondolt a cég, ugyanis a modell létezik női változatban Osprey Aura AG néven.

Életre szóló döntést hozunk vele, ráadásul most promóciós áron megvásárolható a Geotrek Világjárók Boltjában, kattints ide!

Osprey-Atmos-AG-65-Fjallraven-Classic

Túranapló

(folyamatosan aktualizált)

Fjällräven Classic vándortúra: Nikkaluokta-Abisko 110 km (4 nap)

OKT 12-16. számú túra: Visegrád-Dorog 110 km (5 nap)