A három testvér meséje - avagy mit csinált Johann Wagner három fia?

 lowa-bakancs-turacipo-geotrek_1.jpg

Mindhárom gyermek külön-külön céget alapított és ezzel folytatták az apai és nagyapai hagyományt. Az 1920-as évek elején megalapított három cégből kettő a mai napig meghatározó tényező az outdoor piacon.

Hans Wagner - HANWAG

 1919-ben Münchenben kitanulja a dupla varrás művészetét, melyet manapság is igen kevesen használnak magas szinten. Hans Wagner 1921-ben nevének kezdőbetűiből létrehoz egy mozaikszót: HANWAG. Az ezzel a névvel fémjelzett márka a mai napig az egyik legpatinásabb és legnépszerűbb lábbeliket gyártja az outdoor piacra. Hans elköltözik Jetzendorfból és Vierkirchenben alapítja meg saját cégét.

A cég a mai napig Európában gyártat. A legprofibb, legnagyobb szakmai tudást igényló modellek Bajorországban készülnek, de Horvátországban, Romániában és hazánkban is van HANWAG gyár. 2004-ben Sepp Wagner - örökös hiányában - eladja a céget a svéd Fenix csoportnak, mely olyan márkákat tudhat magáénak, mint a Fjällräven, Primus, Brunton és a Tierra.

hanwag-bakancs.jpg

Adolf Wagner - Hochland

Adolf az egyetlen a testvérek közül, aki nem képez mozaikszót saját márkanevéhez. Saját márkáját és üzemét ő is megalapítja, Hochland néven. Ám lehet a siker kulcsa abban az időben Bajorországban a mozaikszavakban rejlett, ugyanis a Hochland cipőmárka nem maradt fenn. Ma Hochland márkanéven tejtermékek, s nem bakancsok futnak Németországban.

Lorenz Wagner - LOWA

Lorenz Wagner München mellett, a bajorországi Jetzendorf faluban megalapítja a LOWA-t, 1923-at írunk. Eleinte bőr félcipőket, bakancsokat gyártottak. A kiváló minőség, a norvég ráma-varrott gyártási folyamat és a kézimunka meghozta az eredményt: a '20-as évek végén már bővíteni kellett a termelést. Most következzen egy kis időutazás a kiváló német bakancsok nyomában:

lowa-bakancs-labbeli.jpg

1930/31

Felépül az első gyártóüzem. A hegyivadászok számára készült bakancsok és a fűzős sícipők nagy sikert aratnak. Gyakornokként csatlakozik a céghez Sepp Lederer.

1949/50

A Koreai-háború hatására az anyagköltség 50%-kal megugrik és a bőr spekulációk tárgyává lesz. Hogy a termelést folytatni tudják a LOWA megvásárolja a magas árfekvésű alapanyagot, ám ahogy az árak esnek a művelet fizetésképtelenné válik egyik napról a másikra.

1953

Meghal az alapító Lorenz Wagner.

1955

Elérkezett a második generáció ideje. Wagner lánya és az ő férje a már említett Josef „Sepp” Lederer veszik át a vállalat irányítását. Az alapító szellemében, lépésről-lépésre bővítik a kínálatot.

1970

A mesterséges anyagok gyors térnyerése egyértelmű üzenetét jelentik az innovációnak. Az első poliuretán fröccsöntő rendszereket bekapcsolják a termelési műveletbe. Jön az első vulkanizált gumi talppal rendelkező bakancs - egy korszakalkotó innováció. 100 százalékos védelmet jelent a nedvesség ellen, szigetel a hidegtől, és formatartó alakja ellenére hajlik a talp.

1972 

A LOWA további újításokat vezet be a saját „Air”-rendszerén, amely a kiváló láb-illeszkedésért felel.

1977

A siker újabb bővítést eredményez. Két új gyártóterületet nyitnak meg.

1982

Bemutatják a LOWA Trekker bakancsot, ez a trekking bakancsok hajnalát jelenti.

1988

Sepp Lederer fiára bízza a cég vezetését. Stefan Lederer, a Street Trekker bakancs fejlesztője kerül a LOWA élére.

1992

Werner Riethmann bekerül a cég felső vezetésébe.

1993

Az olasz Tecnica-csoport, amely olyan nagy outdoor márkákat képvisel, mint a Dolomite, Nordica, Rollerblade és a Blizzard, begyűjti a LOWA-t is.

A síbakancsok gyártása Olaszországba kerül, míg Jetzendorf megmarad az alpin, backpacking és trekking bakancsok gyártásánál.

1995

Bemutatkoznak a könnyű túracipők és az ATC (All Terrain Classic) kategória.

1996

 Ismét gyártókapacitás- és raktár bővítés.

2000

Köszönhetően az innovatív, kiváló minőségű termékeknek és az európai gyártásnak a 2000-es év egy újabb nagy mérföldkő a cég történetében: a LOWA egy év alatt több mint 1 millió pár lábbelit értékesít világszerte.

2003

A LOWA 80. születésnapja. A LOWA messze a legnagyobb cég, mely München közelében, Jetzendorfban gyárt. Továbbra is hűek az európai minőséghez és a cég bajor gyökereihez.

2010

2 millió pár eladott lábbeli csak 2010-ben!

 

A LOWA napjainkban

A LOWA piacvezető német nyelvterületen és a Benelux államokban. Fokozatosan erősíti jelenlétét Kelet-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, a 100%-ig európai gyártási folyamatnak, a kiváló alapanyagoknak és szaktudásnak köszönhetően ez nem is olyan nehéz... 

A cég kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra. Nagyon szigorú környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat alkalmaznak és jelenleg az egyetlen cég, amely az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik. 

A LOWA lábbelik magyarországi forgalmazója 2011 óta a Geotrek világjárók boltja, ahol gyerek, női, férfi LOWA bakancsok, cipők, hótaposók, kiegészítők, cipőápolók közül válogathatsz széles választékban.


lowa-bakancs-04.jpg

Forrás:

www.lowa.de

www.hanwag.com